Merhaba, ilk bölümüme hoş geldiniz. Bu bölümde ‘’Neden diyet yapıyoruz?’’ sorusunu konuşacağız.
DİYET. İnternete diyet kelimesini yazdığınızda birçok liste, formül bulabilirsiniz. Diyet üzerine yazılmış binlerce kitap var. İsveç diyeti, dukan diyeti, atkins diyeti… DİYET YAPMAK istesek yan komşumuzla konuşmamız bile yeterli. Herhalde daha önce kabak diyetini denemiştir. Size de kolaylıkla anlatabilir. Erişebileceğimiz o kadar çok kitap, internet sitesi, komşu tavsiyesi varken… NEDEN OLMUYOR? Neden bu kadar zayıflama programı varken obezite yüzdemiz düşmedi? Dünya Sağlık Örgütü 1975’ten beri obezitenin 3 kat arttığını söylüyor. Bu kadar ulaşılabilir diyet varken obezitenin ilerlemesi şaşırtıcı değil mi?
Diyet-yapmak
Peki seninle başlayalım.
Sıfırdan bir yol çizelim… Yolumuza da 4 soruyla başlayalım.
Eline bir kağıt ve bir kalem veya not etmen için telefonda bir sayfa açmanı öneririm.
İLK SORU Neden diyet yapıyoruz? Önce bu soruyla başlayalım. Cevaplarınızı siz kendinize söyleyin veya yazın. Niye diyet yapıyorsun? Niye diyet yapmak istiyorsun?
İKİNCİ SORU Peki en son ne zaman diyet yaptın?
ÜÇÜNCÜ SORU Diyette başarılı olmak için neler yapman gerektiğini düşünüyorsun?
DÖRDÜNCÜ SORU Kaç kilo vermek istiyorsun?
Ben danışanlarıma ilk seansta bu 4 soruyu soruyorum.
Birinci sorunun cevabına bir örnek; Neden diyet yapıyorum? Kilo aldım.
En basit verilmiş yanıtla başlayalım. Bunun yanıtını genişletmelisiniz. Kilo aldım; çünkü zor bir süreç geçirdim. Üniversite sınavına hazırlandım. Sürekli oturarak ders çalıştım.
Evlilik süreci geçirdim. Oldukça stresli bir dönemdi. Evlendikten sonra gerçekten rahatladım ve yeme düzenimi daha keyifli hale getirince kilo aldım.
Boşanma dönemi geçirdim. Benim için hayatımın en zor dönemlerinden biriydi. Bazen derdimin cevabını sevdiğim yemeği yerken buluyordum.
Bir kayıp yaşadık, tüm ailemin sorumluluğu bana yüklendi. Bu dönemde dışarıdan sürekli yemek söyleme ve atıştırmayla geçti.
İkinci sorum en son ne zaman diyet yaptın?
Bir danışanımın sözlerinden örnek okuyacağım. Sorum en son ne zaman diyet yaptın? İki çocuk doğumundan sonra çok kilo aldım ve diyetisyenle çalıştım. Yaklaşık 25 kilo verdim. Daha sonra bir süre bu kiloyla devam ettim. İşe başlayınca düzen alt üst oldu, koştur koştur geçti günlerim. Stresi yönetemediğim için hırsımı yemekten aldığımı fark ettim. Yeme bozukluğum olduğunu düşünmeye başladım. 25 kiloyu geri aldım. Instagram’da biriyle detoks programına katıldım. Haziran – Ağustos arasında bu programla 11 kg verdim. Ancak sonra yine verdiğim tüm kiloları geri aldım. Her şey tamamlanınca yeniden başlıyor. Yine de oturup bir paket çekirdek yiyebiliyorum. Doymuyorum.
Üçüncü soru ne yaparsan başarılı olursun?
Karbonhidratı keseceğim, bir spor salonuna yazılacağım. Oruç tutacağım.
Dördüncü soru kaç kilo vermek istiyorsun?
Valla gençlik yıllarına dönmek fena olmaz herhalde? 36 beden? Üniversiteden mezun olduğum zamandaki kaslı zamanlarıma dönsem?
Bu sorulardan aldığın yanıtlar beslenmene ve bedenine yaklaşımını gösteren ipuçlarından birkaçıdır. İlk soruyu basit düşünmemeli ve kilo almanın nedenlerini irdeleyip, sana çelme takan olayları veya durumları öğrenmelisin. İkinci soru, beslenme ve bedenle ilişkindeki zihniyetini gösteriyor. Sık sık diyet yapan birisiysen veya her sene yeni bir diyet deniyorsan bu duruma artık el atmalısın. Diyet denemelerin başarılı olmayabilir. Bakış açını değiştirip daha farklı bir yaklaşıma geçebilirsin. Üçüncü soru ise bedenine yaklaşımın nasıl? Bana onun ipucunu veriyor. Kendini kısıtlama ve cezalandırma, yiyecekleri yasaklama yöntemini mi kullanıyorsun? Bedenin kilo alma dönemindeyken her şeyi özgürce yiyebilirken kilo vermek için keyif aldığın şeyleri neden cezalandırma başlıyorsun? Ona nazik ve şefkatli davran. Dördüncü soru ise hedefini belirtir. Uzun süreli ulaşılamayacak hedefler gerçekçi bir bakış açısını yansıtmaz. Kısa süreli ve ulaşılabilir, kolay hedefler sana da bedenine de iyi gelecektir.
Çözüme gelirsek, diyet dediğimiz şey eski zamanlarda suça karşılık verilen akçe gibi sizin de vücudunuza karşı ödemek zorunda olduğunuz spor salonu üyelik paketleri, zayıflama programı ücretleri sizin diyetiniz oluyor. ÜSTELİK bunların yanında dağılmış bir psikoloji de yanında bedavaya geliyor. Diyetinizi ödemek yerine sizi hayat boyu taşıyan bu güzel vücuda birlikte hayat zevki, damak tadı, güzel yemekler verelim.
İyi-beslenmek